Laat je gras maar groeien
Ontdek je persoonlijke nectarscore
Wist je dat je door niets te doen een grote bijdrage kunt leveren aan onze natuur? Minstens 10 procent van Vlaanderen bestaat uit tuin, dat is evenveel als onze oppervlakte bos. Jouw tuin kan ook een stukje natuur zijn, en dus een cruciale bijdrage leveren aan ons milieu.

Doe mee aan Maai Mei Niet en maai de hele maand mei (een deel van) je gazon niet of minder. Zo leg je een rijkelijk buffet aan voor belangrijke beestjes zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Door je gras maar om de vier weken te maaien, kun je tot tien keer meer bijen aantrekken. Inspiratie nodig? Hier kan je originele maaipatronen bekijken.

Stuur ons tijdens het bloemtelweekend van 29 en 30 mei door hoeveel bloemen je telt in één vierkante meter van je lange gras, en wij berekenen jouw persoonlijke nectarscore. Zo weet je hoeveel nectar jouw gazon heeft geproduceerd voor de bijen, vlinders en andere bestuivers.

Met Maai Mei Niet wil Knack helpen om de klimaat- en milieucrisis aan te pakken. In de eerste plaats door de burger te sensibiliseren over de impact die ze kunnen hebben met hun eigen tuin, hoe groot of klein die is. En dat met kleine, zelfs plezierige ingrepen zoals minder en creatiever gras maaien. Zo focust Knack op de oplossingen, zonder het probleem uit de weg te gaan.

Daarnaast is Maai Mei Niet een laagdrempelig citizen science-project. Door de actie elk jaar te herhalen, hoopt Knack een zicht te krijgen op wat groeit in de tuin van de Belg. De herhaling moet zowel de data doen accumuleren als het sensibiliseringseffect vergroten.

Teller
Ontdek hoeveel mensen hun gras in mei niet maaien.

Aan de slag

Wij helpen je een handje

De redactie van Knack toont je in verschillende eenvoudige stappen hoe je meedoet aan Maai Mei Niet.

Download hier je informatiefiche, telformulier en poster.

De informatiefiche geeft je alle info over bloemen- en insectensoorten in je tuin.

Met het telformulier kan je tijdens het telweekend van 29/5 en 30/5 gemakkelijk je bloemen tellen.

Hang de poster op je raam en deel foto’s van jouw gazon met #maaimeiniet

Ontdek het telformulier en de poster in Knack van 28/4.

Met de steun van

FAQ

Contact

De experten van Velt beantwoorden graag je vragen.

DEZE WEEK IN KNACK

KNACK NIEUWSBRIEF

Aanmelden / registreren

Mis niet langer het belangrijkste nieuws van de dag. Schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2021 Roularta Media Group - Copyright - Disclaimer - Privacy Policy