Wanneer je niet overbemest en door de steeds vaker voorkomende hitte en droogte zal de groei van je gras na 3 tot 4 weken zeker meevallen. Een goede grasmaaier (op benzine), met voldoende scherpe messen, geraakt er wel door op de hoogste stand. Is je gras toch te lang door een rijke, bemeste bodem? Lees dan volgende tips om uw lange gras na Maai Mei Niet weer korter te zetten.

 1. Maai gefaseerd terug
  Is je gras heel erg lang? Ga er dan een eerste keer over met een sikkel of handzeis bij kleine stukken. Indien het om grote stukken gaat gebruik dan een motorzeis.
  Wat ook kan is halve stroken per keer maaien, zo overbelast je je grasmachine niet.
  Deze truc van de foor werkt ook altijd: rijd op de achterste wielen (met de voorste wielen in de lucht) een eerste keer over je gras. Laat voor een tweede beurt de machine wat zakken. Daarna kun je er, op vier wielen en op de hoogste stand, gewoon over rijden.
 2. Schrik niet: je gemaaide gras zal er wat geel uitzien.
  Dat is normaal, want er kon minder zon bij en het was vochtiger. Het groen komt snel terug, geen paniek.
 3. Bemest niet
  Als je niet bemest, zal de groei van je gazon vertragen. Om de drie à vier weken maaien is dan haalbaar met een eenvoudige grasmaaier. En: niet bemesten geeft de bloemen in je gazon meer kansen.
 4. Gedenk de 5 geboden voor een gezond gazon
  Denk aan wat wij aanraden in onze 5 geboden voor een gezond gazon: maai je gras nooit te kort, en liefst altijd op de hoogste stand. Langer gras is beter bestand tegen droogte en zal groener blijven.
 5. Wat als ik met een robotmaaier werk?
  Je kunt voor één keer een tuinaannemer laten komen, de grasmachine, motorzeis of handzeis van je buur lenen of weer omschakelen naar een gewone maaier. Of het beste van de twee werelden: stel je robotmaaier zo in dat hij enkel een pad of een bepaald deel van je gazon maait.