Hier bespreken we de verschillende machines of gereedschappen die je kan gebruiken bij het maaien van een gazon of bloemrijk grasland. Een scherp maaimes is bij allemaal must. Botte messen rukken je gras kapot in plaats van het mooi af te snijden.

Naast de keuze voor een tool heb je bij graslandbeheer ook keuze in de maaifrequentie. Probeer hier en daar gefaseerd te maaien. Dieren hebben het jaar rond voedsel en schuilplaatsen nodig. Als je plots alles wegmaait, zitten ze minstens twee weken zonder.

Speel ook eens met de maaihoogte en combineer lapjes wekelijks gemaaid gazon met stukken die je om de drie à vier weken maait of slechts één à twee keer per jaar. Zo voorzie je voedsel én beschutting en creëer je een grotere soortenrijkdom: madeliefjes en klaver en kruipend zenegroen in het regelmatig gemaaide gazon, beemdkroon en margriet in het bloemrijk grasland.

En ook de timing van de maaibeurt speelt een rol. Het heetste moment van de dag is niet ideaal: je droogt je gazon onnodig uit. Maai niet op warme of zonnige dagen, of tijdens periodes van droogte.