Jazeker! Onze slogan mag dan beslist klinken, zoals steeds moet je die met een korreltje zout nemen. Soms is het immers net vanuit biodiversiteitsstandpunt goed om te maaien in mei.

In het burgerwetenschapsproject FlowerPower De Tuin ontdekten onderzoekers van HOGENT dat de meeste Vlaamse gazons overbemest zijn. Dat is niet ideaal wil je veel bloemen in je gazon of graslandje. Veel voeding bevoordeelt snelgroeiende grassen. Die nemen licht weg van traaggroeiende en bloeiende plantensoorten zoals rapunzelklokje, blauwe knoop en wilde bertram.

Wanneer het gras geen plaats wil maken voor bloemen, dan kan je het een beetje ‘pesten’ met een uitgekiend maaibeheer. Grassen bloeien door de band genomen in mei – dat weten mensen met hooikoortsallergie (lees hier meer over de vermeende link met Maai Mei Niet). Dat is dus het beste moment om ze te maaien. Je put ze namelijk uit. Belangrijk: voer zeker het maaisel af. Zo blijven zaden niet liggen en verarm je de bodem.

Kijken naar de zaden is één manier. Je kan ook de proef doen met je voeten. Ga in juni in je grasland staan en kijk naar beneden. Kan je je voeten zien? Dan bereikt er voldoende zonlicht de bodem: ideaal voor bloemenzaden die er liggen te wachten om te kiemen en te groeien. Verdwijnen je voeten in het gras? Dan is een extra maaibeurt aangewezen.

Meer maaitips? Hier hebben we de ultieme handleiding geplaatst voor (bloemrijke) gazons en graslanden.