Door minder te maaien, laat je je gazon langer met rust. Mieren profiteren van deze rust. Daardoor kan het zijn dat je meer mieren ziet in jouw gras als je minder maait.

Wees gerust mieren maken je gras niet kapot. Het is zelf zo dat mieren heel positief zijn voor je tuin. Waarom?

  • Enerzijds ruimen mieren heel wat plantenresten op. Dat wil zeggen: minder werk voor jou!
  • Door het graven van gangen zorgen mieren dat water sneller bij de wortels van je gras geraakt. Ideaal in droge en hete zomers!
  • Daarbovenop eten mieren ook emelten en engerlingen. Dit zijn larven van langpootmuggen en bepaalde kevers, die zich voeden met wortels van gras en andere planten. Mieren houden dus deze beestjes in toom.
  • Ook staan mieren op het menu van vele vogels en hun jongen. Laat je de mieren zitten, dan trek je ook heel wat vogels aan in je tuin. En vele vogels eten op hun beurt weer slakken!
  • Anderzijds zijn mieren ook echte verspreiders van zaden. Ze zorgen dus voor extra bloemen in je gras. Van meer bloemen profiteren dan weer verschillende bestuivers zoals bijen.

Mieren zijn dus heel erg nuttig voor je tuin. Als je er geen last van hebt, laat ze dan gewoon hun gang gaan. Heb je er toch last van? Lok dan de natuurlijke vijanden van mieren naar je tuin. Dat zijn beestjes die verlekkerd zijn op mieren en jou graag te hulp schieten. Een voorbeeld hiervan zijn vogels. Plant bijvoorbeeld een bessendragende struik aan. Vogels zullen snel de weg naar je tuin vinden.

Nog meer weten over mieren in het gazon? Lees het hier
Meer weten over nuttige beestjes in je tuin? Lees het hier.