
Wat na mei?
Laat om te beginnen je gazon nog een weekje staan
Laat om te beginnen je gazon nog een weekje staan, want van 29 mei tot 5 juni is het Week van de bij.
We hopen dat we je konden overtuigen om voortaan minder en minder kort te gaan maaien. Wie dat van plan is, vindt hier 3 tips.
Wie regelmatig wil blijven maaien, maar wel de natuur een duwtje in de rug wil geven, krijgt er 4.
Nog dit: wil je je lange gras opnieuw korter zetten? Schrik niet: je afgereden gras zal er wat geel uitzien. Dat is normaal, want er kon minder zon bij en het was vochtiger. Het groen komt snel terug, geen paniek.

Minder maaien?
Speel met de lengte van je gras
Houd het gras kort daar waar je loopt en zit. De andere stukken maai je minder frequent, zodat alles mooi in bloei kan komen. Sommige stukken maai je om de drie weken, andere maar enkele keren per jaar. Bijvoorbeeld eenmaal in juni en eenmaal in september. Zo vinden alle insecten voedsel en een schuilplaats in je tuin. Maai op de hoogste stand. Langer gras is beter bestand tegen droogte. En in de winter vinden dieren er een schuilplaats in.
Zaai een biodivers zadenmengsel en plant bloembollen
Je kunt sneller meer bloemen krijgen door hier en daar één vierkante meter graszoden te verwijderen en daar bloemen in te zaaien of te planten (of nog beter: doe het allebei!). Zo hoeven de bloemen de concurrentie met het gras niet aan te gaan, en van daaruit kunnen ze zich verder verspreiden doorheen de tuin. Een echte bloemenweide aanleggen? Check hier de tips van Velt.
Dit najaar kun je bloembollen planten, zoals krokussen, sneeuwklokjes en narcissen. Ze zullen bloeien in het vroege voorjaar. Naast een prachtig uitzicht geven die bloemen ook voedsel voor de hommels, dat zijn de vroegste vliegers. Wacht tot het blad van de uitgebloeide bloembol vergeeld is alvorens te maaien. De bol haalt er nog cruciale voeding uit. Maai er tot dan rond. Meer tips over een bollengrasland aanleggen, vind je bij Velt.
Kies voor insectvriendelijke struiken en bomen
Maak meteen je hele tuin insectvriendelijker en plant verschillende bomen en struiken, zo heb je het hele jaar door bloei. In het voorjaar bloeien wilg, sleedoorn en hazelaar, in de zomer neemt onder meer lavendel het over en hemelsleutel, koninginnekruid, laatbloeiende vlinderstruiken en klimop sluiten het jaar feestelijk af. Een klein bosje aanleggen of een bosrand nabootsen in je tuin is ook niet zo moeilijk. Leer bij Het Ministerie voor Natuur hoe.
Je kunt voor planteninspiratie ook een kijkje nemen op de Plantenzoeker van Velt. Meer tips? MijnTuinLab.be
Regelmatig blijven maaien
Speel met de lengte van je gras
Hou de stukken die je frequent maait zo beperkt mogelijk. Maai paadjes en cirkels voor je tuinmeubelen. Wil je toch vasthouden aan je kort gemaaide gazon? Prima. Probeer misschien eens te maaien op een hogere stand. Zo maai je niet alle bloemen af, vermijd je mosvorming en krijgen dieren toch nog de kans om te schuilen in het gras. Langer gras is bovendien beter bestand tegen droogte.
Geef ook de robotmaaier eens een dagje rust
Elke dag maaien is heel slecht voor je gras, zeker tijdens droge periodes.
Zaai een biodivers zadenmengsel en plant bloembollen
Zaai een biodivers zadenmengsel in, vol zaden van planten die zelfs tot bloei komen als je wat meer maait, zoals klaver, brunel en madelief. Dit najaar kan je bloembollen planten, zoals krokus en sneeuwklokje. Als vroege voorjaarsbloeiers zorgen zij voor de eerste kleur in je tuin én ze zijn een boost voor de hommels, de vroegste vliegers. Wacht tot het blad van de uitgebloeide bloembol vergeeld is alvorens erover te maaien. De bol haalt er nog cruciale voeding uit. Maai er tot dan rond.
Vermijd pesticiden en meststoffen
Ze zijn overbodig, schadelijk en verstoren het evenwicht in de bodem. Zonder is gezonder, voor je tuin en voor jezelf. Hoe meer meststoffen, hoe minder bloemen. Meer tips? Lees het boek “Meer dan sprietjes” of neem een kijkje op MijnTuinLab.be
Met de steun van
Vragen?
Bezoek onze FAQ-pagina
Vragen over jouw tuin?
Neem contact op met de experten van Velt
Stad of gemeente?
Meer informatie
Pers?
Download de perskit
Nieuwsbrieven
Dossier
Volg ons
Deel #maaimeiniet
© 2023 Roularta Media Group - Copyright - Disclaimer - Privacy Policy - Cookie Instellingen