FAQ

Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag hier niet tussen? Contacteer onze experten1. Wat is Maai Mei Niet?

Maai Mei Niet is een campagne van Knack, met steun van KULeuven/Mijn Tuinlab, Bond Beter Leefmilieu, Velt en Het Ministerie voor Natuur.

Met deze campagne worden burgers, bedrijven en lokale besturen aangespoord om het gras in hun tuin of in hun beheer te laten groeien. Zo versterken we samen de biodiversiteit en vinden bestuivers als bijen en vlinders makkelijker voedsel. De campagne werd geïnspireerd door het Britse No Mow May.


2. Hoe doe ik mee?

Meedoen aan Maai Mei Niet is erg eenvoudig. Na je registratie zijn er drie stappen:

 1. Mei: Maai niet of minder
  Bepaal hoeveel gras je niet of minder vaak zult maaien. Laat je creativiteit de vrije loop! Kies voor een strook wel en een strook niet gemaaid, laat een cirkel of vierkant in het midden van je gazon groeien en bloeien… Inspiratie nodig?  Check hier hoe anderen te werk gaan.
   
 2. Bloementelweekend (29 en 30 mei): tel je bloemen
  Baken één vierkante meter af in jouw lange gras. Tel alle bloemen in dat vierkant.Hulp nodig? Neem er de bloemenlijst bij die bij Knack zat en die je hier kan downloaden. Let goed op de telmethode. Soms tel je het bloemenhoofd (de verzameling van alle bloemetjes), soms de afzonderlijke bloemetjes zelf, af en toe de bloeistengel. De uitleg met een foto erbij vind je hier.
   
 3. Geef je resultaat door en krijg jouw persoonlijke nectarscore
  Vul vanaf 29 mei je resultaten in. Je persoonlijke nectarscore krijg je meteen. De nationale nectarscore zal worden berekend door professor conservatie-ecologie Koenraad Van Meerbeek (KULeuven/MijnTuinLab). Het resultaat lees je op 9 juni in Knack en op deze site.

3. Wat is de nectarscore en hoe wordt die berekend?

De nectarscore drukt uit hoeveel nectarsuiker jouw gazon per dag produceert.

Wij tellen de nectarscores op van elke plant die jij telt in je ene vierkante meter lang gras. Dat resultaat vermenigvuldigen we met het aantal vierkante meters dat je hebt laten groeien en bloeien. Zo weet je hoeveel nectar jouw niet-gemaaide gazon per dag produceert voor bijen, vlinders en andere bestuivers.


4. Ik heb een lage nectarscore, hoe kan ik die verbeteren?

Geen paniek! Volg onze 5 geboden voor een gezond gazon en check onze 9 tips voor frequente en niet frequente maaiers.


5. Ik herken een bloem niet?

Kijk na of jouw bloem in het overzicht staat.  Als je bloem hier niet tussen staat, neem dan enkele goede foto’s en stuur ze naar yacine@velt.nu. Neem verscheidene foto’s (eentje van de volledige plant, een van de bloem en eentje van het blad en/of rozet) en zorg dat ze scherp zijn (wacht met afdrukken tot je automatisch zoom scherp staat).


6. Hoe tel ik de bloemen?

De telmethode vind je in de plantenlijst.


7. Waar vind ik het telformulier en de informatiefiche?

Het telformulier kunt u hier downloaden.

De informatiefiche kunt u hier downloaden.


8. Wat zijn de 5 geboden voor gezond gazon? 
 1. Gij zult in uw hangmat liggen.
 2. Gij zult uw gras gaarne zien.
 3. Gij zult spelen met uw gras.
 4. Gij zult planten en zaaien.
 5. Gij zult uw bodem eren.

Meer lezen?


9. Ik heb geen tuin, kan ik ook meedoen?

Ja, bijvoorbeeld door vrienden of familie met een tuin aan te sporen om deel te nemen. Je kunt ook je lokale overheid en je school aansporen om deel te nemen (zie vraag 10).


10. Wat doe ik na mei met mijn gazon?

Goede vraag! Laat om te beginnen je gras nog een weekje staan, want van 31 mei tot 6 juni is het Week van de bij.

We hebben 9 tips verzameld. 4 voor wie we konden overtuigen om voortaan minder en minder kort te gaan maaien, 5 voor wie regelmatig wil blijven maaien en toch de natuur een duwtje in de rug wil geven.


11. Kan ik als lokaal bestuur meedoen met Maai Mei Niet?

Ja! Het principe blijft hetzelfde: je kiest er bewust voor om gras in jullie beheer niet te maaien. Je kunt het (geschatte) aantal vierkante meters dat je niet maait, doorgeven via onze website, (eventueel) bloemen tellen in één vierkante meter niet-gemaaid gras, en zo ook een nectarscore krijgen. Meer informatie voor de Maai Mei Niet-campagne op maat van lokale besturen vind je hier.
Met de steun van

FAQ

Contact

De experten van Velt beantwoorden graag je vragen.

DEZE WEEK IN KNACK

KNACK NIEUWSBRIEF

Aanmelden / registreren

Mis niet langer het belangrijkste nieuws van de dag. Schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2021 Roularta Media Group - Copyright - Disclaimer - Privacy Policy