Vragen?

Een antwoord op veelgestelde vragen

Staat jouw vraag hier niet tussen? Contacteer onze experten1. Wat is Maai Mei Niet?

Maai Mei Niet is een campagne van Knack, met steun van KULeuven/Mijn Tuinlab, Bond Beter Leefmilieu, Velt en Het Ministerie voor Natuur.

Met deze campagne worden burgers, bedrijven en lokale besturen aangespoord om het gras in hun tuin of in hun beheer te laten groeien. Zo versterken we samen de biodiversiteit en vinden bestuivers als bijen en vlinders makkelijker voedsel. De campagne werd geïnspireerd door het Britse No Mow May.
2. Hoe doe ik mee?

Meedoen aan Maai Mei Niet is erg eenvoudig. Hou zeker deze website in de gaten voor meer informatie.
3. Wat is de nectarscore en hoe wordt die berekend?

De nectarscore drukt uit hoeveel nectarsuiker jouw gazon per dag produceert.

Wij tellen de nectarscores op van elke plant die jij telt in je ene vierkante meter lang gras. Dat resultaat vermenigvuldigen we met het aantal vierkante meters dat je hebt laten groeien en bloeien. Zo weet je hoeveel nectar jouw niet-gemaaide gazon per dag produceert voor bijen, vlinders en andere bestuivers.
4. Ik heb een lage nectarscore, hoe kan ik die verbeteren?

Geen paniek! Volg onze 5 geboden voor een gezond gazon en check onze tips voor frequente en niet frequente maaiers.
5. Ik herken een bloem niet?

Kijk na of jouw bloem in het overzicht staat.  Als je bloem hier niet tussen staat, neem dan enkele goede foto’s en stuur ze naar yacine@velt.nu. Neem verscheidene foto’s (eentje van de volledige plant, een van de bloem en eentje van het blad en/of rozet) en zorg dat ze scherp zijn (wacht met afdrukken tot je automatisch zoom scherp staat).
6. Hoe tel ik de bloemen?

De telmethode vind je in de plantenlijst.
7. Waar vind ik het telformulier en de informatiefiche?

Hou zeker deze website in de gaten voor meer informatie inzake het telformulier en informatiefiche editie 2022.
8. Wat zijn de 5 geboden voor gezond gazon? 
 1. Gij zult in uw hangmat liggen.
 2. Gij zult uw gras gaarne zien.
 3. Gij zult spelen met uw gras.
 4. Gij zult planten en zaaien.
 5. Gij zult uw bodem eren.9. Ik heb geen tuin, kan ik ook meedoen?

Ja, bijvoorbeeld door vrienden of familie met een tuin aan te sporen om deel te nemen. Je kunt ook je lokale overheid en je school aansporen om deel te nemen (zie vraag 10).
10. Wat doe ik na mei met mijn gazon?

Goede vraag! Laat om te beginnen je gras nog een weekje staan, want van 31 mei tot 6 juni is het Week van de bij.

We hebben 9 tips verzameld. 4 voor wie we konden overtuigen om voortaan minder en minder kort te gaan maaien, 5 voor wie regelmatig wil blijven maaien en toch de natuur een duwtje in de rug wil geven.
11. Kan ik als lokaal bestuur meedoen met Maai Mei Niet?

Ja! Het principe blijft hetzelfde: je kiest er bewust voor om gras in jullie beheer niet te maaien. Je kunt het (geschatte) aantal vierkante meters dat je niet maait, doorgeven via onze website, (eventueel) bloemen tellen in één vierkante meter niet-gemaaid gras, en zo ook een nectarscore krijgen. Meer informatie voor de Maai Mei Niet-campagne op maat van lokale besturen vind je hier.
12. Waarom krijg ik meer mieren in een ongemaaide gazon?

Door minder te maaien, laat je je gazon langer met rust. Mieren profiteren van deze rust. Daardoor kan het zijn dat je meer mieren ziet in jouw gras als je minder maait.

Wees gerust mieren maken je gras niet kapot. Het is zelf zo dat mieren heel positief zijn voor je tuin. Waarom?

 • Enerzijds ruimen mieren heel wat plantenresten op. Dat wil zeggen: minder werk voor jou!
 • Door het graven van gangen zorgen mieren dat water sneller bij de wortels van je gras geraakt. Ideaal in droge en hete zomers!
 • Daarbovenop eten mieren ook emelten en engerlingen. Dit zijn larven van langpootmuggen en bepaalde kevers, die zich voeden met wortels van gras en andere planten. Mieren houden dus deze beestjes in toom.
 • Ook staan mieren op het menu van vele vogels en hun jongen. Laat je de mieren zitten, dan trek je ook heel wat vogels aan in je tuin. En vele vogels eten op hun beurt weer slakken!
 • Anderzijds zijn mieren ook echte verspreiders van zaden. Ze zorgen dus voor extra bloemen in je gras. Van meer bloemen profiteren dan weer verschillende bestuivers zoals bijen.

Mieren zijn dus heel erg nuttig voor je tuin. Als je er geen last van hebt, laat ze dan gewoon hun gang gaan. Heb je er toch last van? Lok dan de natuurlijke vijanden van mieren naar je tuin. Dat zijn beestjes die verlekkerd zijn op mieren en jou graag te hulp schieten. Een voorbeeld hiervan zijn vogels. Plant bijvoorbeeld een bessendragende struik aan. Vogels zullen snel de weg naar je tuin vinden.

Nog meer weten over mieren in het gazon? Lees het hier
Meer weten over nuttige beestjes in je tuin? Lees het hier.
13. Hoe maai ik mijn lange gras?

Wanneer je niet overbemest en door de steeds vaker voorkomende hitte en droogte zal de groei van je gras na 3 tot 4 weken zeker meevallen. Een goede grasmaaier (op benzine), met voldoende scherpe messen, geraakt er wel door op de hoogste stand. Is je gras toch te lang door een rijke, bemeste bodem? Lees dan volgende tips om uw lange gras na Maai Mei Niet weer korter te zetten.

 1. Maai gefaseerd terug
  Is je gras heel erg lang? Ga er dan een eerste keer over met een sikkel of handzeis bij kleine stukken. Indien het om grote stukken gaat gebruik dan een motorzeis.
  Wat ook kan is halve stroken per keer maaien, zo overbelast je je grasmachine niet.
  Deze truc van de foor werkt ook altijd: rijd op de achterste wielen (met de voorste wielen in de lucht) een eerste keer over je gras. Laat voor een tweede beurt de machine wat zakken. Daarna kun je er, op vier wielen en op de hoogste stand, gewoon over rijden.
 2. Schrik niet: je gemaaide gras zal er wat geel uitzien.
  Dat is normaal, want er kon minder zon bij en het was vochtiger. Het groen komt snel terug, geen paniek.
 3. Bemest niet
  Als je niet bemest, zal de groei van je gazon vertragen. Om de drie à vier weken maaien is dan haalbaar met een eenvoudige grasmaaier. En: niet bemesten geeft de bloemen in je gazon meer kansen.
 4. Gedenk de 5 geboden voor een gezond gazon
  Denk aan wat wij aanraden in onze 5 geboden voor een gezond gazon: maai je gras nooit te kort, en liefst altijd op de hoogste stand. Langer gras is beter bestand tegen droogte en zal groener blijven.
 5. Wat als ik met een robotmaaier werk?
  Je kunt voor één keer een tuinaannemer laten komen, de grasmachine, motorzeis of handzeis van je buur lenen of weer omschakelen naar een gewone maaier. Of het beste van de twee werelden: stel je robotmaaier zo in dat hij enkel een pad of een bepaald deel van je gazon maait.14. Hoe krijg ik meer bloemen in mijn gazon?

Het is niet zo moeilijk om bloemen in je gazon te krijgen. Een mooi gazon hoeft niet alleen maar uit gras te bestaan. Er duiken vanzelf planten op die er goed tegen kunnen dat je ze maait of erover loopt. Witte klaver, madeliefje of gewone brunel bijvoorbeeld. Zo’n gemengd gazon is net zo bruikbaar en mooi als een gazon van uitsluitend grassen. Bovendien vraagt het minder werk. Klaversoorten bloeien lang en brengen daardoor ook nog eens kleur in het gazon.

Lees hieronder onze tips voor meer bloemenpracht:

 1. Stop allereerst met bemesten en pesticiden sproeien
  Dat bemesten zorgt voor een te rijke bodem, wat in het nadeel is van bloemen. Bloemen houden namelijk van voedselarme gronden. Veel mensen bemesten niet met extra meststoffen, maar laten wel hun afgemaaide gras liggen. Ook dat maakt je bodem te rijk voor bloemen. Voer dus je maaisel na het maaien af en gebruik het elders in de tuin, bijvoorbeeld in de moestuin.

  Misschien bemest of sproei je zelf niet, maar werd dat wel veel gedaan door de vorige eigenaars van je tuin. Daar draag je een tijd de gevolgen van.

  Wie nu stopt met bemesten en sproeien, doet een goede zaak maar zal daar dit jaar misschien nog niet veel van merken. Maar hou je dit vol, dan kan je gazon er volgend jaar al een pak kleurrijker door zijn.

 2. Zaai of plant bloemen in je gazon
  Het is mogelijk dat bloemen- en kruidenzaden niet aanwezig zijn in je bodem. Dan moet je er zelf voor zorgen. Dit kan door op verschillende plekken in je gazon graszoden af te steken en er een bloemenmengsel in te zaaien of graslandplanten aan te planten. Deze zullen zich verder verspreiden over andere delen van je gazon.

  Heel belangrijk hier is dat je kiest voor de juiste planten voor je tuin. De ene plant groeit bijvoorbeeld enkel goed op een kleibodem, de andere op een zandbodem. Voor elke situatie zijn er planten die goed aangepast zijn aan de omstandigheden en die er zonder problemen zullen groeien. Het resultaat is een gezonde beplanting die natuurlijk overkomt en weinig zorgen vraagt. De plantenzoeker van Velt laat je goede keuzes maken.

 3. Maai minder frequent
  Heel wat mensen hebben er jarenlang naar gestreefd om een zo dicht mogelijke graszone te hebben, waar het voor andere kruiden onmogelijk gedijen is. Dit enerzijds door het heel frequent maaien. Frequent maaien zorgt altijd voor heel weinig bloemen in het gazon. Dit om de eenvoudige reden dat gras de enige plant is die een hoge maaifrequentie aankan.

  Door minder frequent te maaien geef je ook andere planten de kans om in bloei te komen. Wees wel geduldig. Bloemen zullen niet van de ene op de andere dag in je gazon verschijnen. Maar als je bovenstaande tips volgt, zal je zeker binnenkort verblijd worden met extra kleur!


Met de steun van

© 2022 Roularta Media Group - Copyright - Disclaimer - Privacy Policy - Cookie Instellingen